Na kolegiju Radna terapija u zajednici studenti će imati priliku upoznati način i principe rada inkluzivnog pristupa te funkcioniranje i ustrojstvo Organiziranog stanovanja , također će imati priliku  upoznati sa Osobno usmjerenim pristupom , aktivnom podrškom ,  samoodređenjem i samozastupanjem  te osobnousmjerenim planiranjem kao jednim od stupova Organiziranog stanovanja , te ulogom radnog terapeuta u socijalnom modelu  rehabilitacije.

  • Organizirano stanovanje je socijalna usluga kojom se jednoj ili više osoba tijekom 24 sata dnevno uz organiziranu stalnu ili povremenu pomoć stručne ili druge osobe, u stanu ili izvan stana, osiguravaju osnovne životne potrebe te socijalne, radne, kulturne, obrazovne, rekreacijske i druge potrebe (Zakon o socijalnoj skrbi NN 157/13).
  • Usluga organiziranog stanovanja Centra za rehabilitaciju je namijenjena svim osobama s intelektualnim teškoćama kojima je potrebna podrška da bi ostvarile svoje pravo na život u zajednici.    
  • Aktivna podrška pruža se u skladu s realnim potrebama u svakodnevnim aktivnostima u stanu, uključivanju u lokalnu zajednicu i korištenju resursa, samoodređenju, širenju krugova podrške, korištenju novčanih resursa,…

    OSOBNO USMJERENO PLANIRANJE

    Osobno usmjereno planiranje je proces u čijem fokusu je osoba s kojom se radi planiranje radi. Uz podršku važnih ljudi iz života otkrivaju se odgovori na pitanja; tko je ta osobe, što joj je važno, kako izgleda željena budućnost te osobe, njene jake strane te kakva joj podrške treba da bi se približila željenoj budućnosti. Osobno usmjereno planiranje rezultira akcijskim planom s realnim ciljevima čije ostvarenje približava osobu njenom snu. Sudionici u akcijskom planu su osoba i njen krug podrške, a plan se dalje kontinuirano nadograđuje slušanjem, učenjem i novom ciljevima. 
    Alati koje koristimo:

    • MAPA
    • PUT
    • ELP