U svrhu postizanja optimalnog dijagnostičkog ili terapijskog učinka neophodno je kontrolirati cjelokupan proces koji uključuje postupke s pacijentom, administrativni postupak te provjeru kvalitete svih sastavnica ili elemenata koji sudjeluju u dijagnostičkom ili terapijskom postupku.

Područje ultrazvuka i nuklearne magnetske rezonancije nije regulirano provedbenim propisima, ali je područje primjene izvora ionizirajućih zračenja detaljno regulirano Zakonom i nizom provedbenih pravilnika. Za izlaganja niskim dozama ionizirajućeg zračenja znamo da uzrokuju stohastičke štetne učinke pa se u svrhu zaštite pacijenata od prekomjernog izlaganja ionizirajućem zračenju postavljaju strogi zahtjevi na optimizaciju dijagnostičkih i terapijskih tehnika koje uključuju primjenu izvora ionizirajućeg zračenja. Pri tome se termin optimizacija odnosi na sve kritične skupine: zaštitu profesionalno izloženih radnika, zaštitu pacijenata i zaštitu stanovnika kao kolateralnih žrtava primjene izvora ionizirajućih zračenja.

Pri primjeni izvora ionizirajućeg zračenja u dijagnostičke svrhe želimo osigurati zadovoljavajuću dijagnostičku informaciju uz minimalnu dozu zračenja za pacijenta, vodeći pri tome računa o izlaganju profesionalno izloženih radnika i njihovoj zaštiti te zaštiti stanovnika. U dijelu optimizacije doze pacijenta neophodna je uspostava dokumentiranog procesa koji uključuje pisane radne upute za postupanje s pacijentima, uspostavu dijagnostičkih referentnih razina (DRL), optimiziranih protokola za snimanje, te uspostavu postupaka kontrole kvalitete cjelokupnog radiološkog inventara koji sudjeluje u dobivanju dijagnostičke informacije.

U terapijskim postupcima od visoke je važnosti dodijeliti točnu vrijednost doze zračenja na ciljani volumen tijela. Pri tome želimo da zdrava tkiva budu što je manje moguće izložena zračenju. U terapijskim primjenama vodimo se istim principima kao u dijagnostičkim primjenama, ali su doze zračenja za pacijenta značajno veće. Time se otvara mogućnost povećanog izlaganja profesionalno izloženih radnika a posebno u nuklearnoj medicini gdje rad sa otvorenim radioaktivnim izvorima omogućava nastanak radioaktivnog onečišćenja i prijenosa kontaminacije te nekontroliranog izlaganja ostalih radnika i stanovnika. Poseban problem pri primjenama otvorenih radioaktivnih izvora u nuklearnoj medicini predstavlja rukovanje radioaktivnim otpadom te pisani postupci kojima se osigurava sigurno rukovanje, pohrana i na kraju odlaganje ovakvih materijala. Postupci kontrole kvalitete u ovim slučajevima moraju obuhvaćati provjeru kontaminacije kritičnih radnih mjesta kao i postupke kontrole aktivnosti radioaktivnog otpada prije otpuštanja iz nadzora.

Kolegijem će biti obuhvaćeni administrativni i pravni zahtjevi te tehnički elementi kontrole uređaja koji sudjeluju u dijagnostičkom ili terapijskom procesu, uključivši rendgenske uređaje, protokole za kontrolu kvalitete kao i postupke kontrole kvalitete popratne radiološke opreme.