Kolegij radiobiologija i zaštita ima za cilj pružiti uvid u procese koji se odvijaju u ljudskom tijelu kao posljedica izlaganja ionizirajućem zračenju, razložiti izlaganja niskim dozama zračenja od izlaganja visokim dozama zračenja te opisati načine i metode zaštite od izlaganja ionizirajućem zračenju.

Obrađuje se tematska cjeline osnova radijacijske fizike kao mehanizma koji pokreće biološke učinke. Cjelina opisuje osnovne vrste zračenja, mehanizme nastanka, njihove karakteristike, vrste izvora zračenja i neophodna je za razumijevanje naknadnih bioloških učinaka.

U dijelu radiobiologije opisuju se osnovni procesi djelovanja zračenja od subatomskog međudjelovanja do poznatih bioloških manifestacija izlaganja. Uvode se dvije bitno različite vrste učinaka zračenja na ljudsko tijelo i njihova interpretacija te koncept efektivne doze kao indeksa rizika poglavlje opisuje rizike pri izlaganju trudnih pacijentica odnosno fetusa ionizirajućem zračenju.

Kompleksnost područja i rizici koje uključuje izlaganje ionizirajućem zračenju uvjetuju međunarodnu stručnu suradnju i donošenje jasnih međunarodnih preporuka po pitanju granica izlaganja i zahtjeva međunarodnih stručnih i savjetodavnih tijela prema nacionalnim regulatornim tijelima. Ova je tematika opisana u sklopu međunarodnih stručnih tijela i njihovih preporuka te nacionalnih propisa.

Sukladno međunarodnim preporukama i nacionalnim propisima usklađenim sa preporukama, navode se različiti kriteriji koje se odnose na izlaganje stanovništva, medicinsko izlaganje te kao specifično područje od interesa, profesionalno izlaganje

Pri radu sa izvorima ionizirajućeg zračenja primjenjuju se mjere zaštite od ionizirajućeg zračenja s ciljem svođenja rizika od izlaganja na najmanju razumski moguću mjeru. opisani su neki karakteristični postupci zaštite pri primjeni rendgenskih uređaja u madicini.

Primjena mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja nije moguća bez provedbe ispitivanja razina zračenja. Stoga se u zadnjem dijelu kolegija opisuju detektori zračenja, metode provedbe osobnog dozimetrijskog nadzora te uvode operativne veličine u zaštiti od zračenja kao poveznica između fizikalnih dozimetrijskih veličina i dozimetrijskih veličina koje nije moguće direktno mjeriti a bitne su za procjene rizika pri izlaganju niskim dozama zračenja.