Tijekom vježbovne nastave unutar kolegija Radna terapija i mentalno zdravlje, upoznat ćemo se i okušati u pojedinim psihosocijalnim postupcima unutar našeg RT djelovanja. Dakako, cilj će i ovdje biti –povećati samostalnost osobe u svakodnevnim aktivnostima, reitegrirati je u obitelj i društvo, omogućiti joj da i dalje obnaša ulogu koju ima, bila to uloga majke, djeda, bake, uloga na radnom mjestu i u društvu, kako bi se osoba osjećala korisnom, potrebnom, produktivnom i zadovoljnom.

Radna terapija u psihijatriji može se provoditi u različitim terapijskim sredinama, u psihijatrijskim bolnicama, dnevnim centrima, domu korisnika, na radnom mjestu, us svakodnevnim životnim situacijama, domovima za smještaj, zatvorima i drugdje. Radna terapija primjerena je za oboljele od psihičke bolesti bez obzira na dijagnozu bolesti, kada bolest utječe na aktivnosti važne za svakodnevni život.

Radni terapeuti u psihijatriji su zdravstveni djelatnici koji u suradnji s pacijentom nastoje učiniti da njegovo vrijeme bude svrhovito i smisleno, kako bi došlo do realizacije njegovih životnih uloga i to u skladu s njegovim ciljevima. Drugim riječima, uloga radnog terapeuta je da, primjerice, pomogne klijentima u posatavljanju ciljeva; rješavanju problema, organizaciji vremena; brizi o sebi, razvijanju socijalnih vještina i odnosa; nastavljanju školovanja ili traženju posla; uključivanju u aktivnosti slobodnog vremena i rekreacije; postupanju s novcem; brizi o kućanstvu; učenju vještina planiranja i pripreme jela; učenju o mentalnom zdravlju, stresu i relaksaciji. Upravo ovim potonjim  bavit ćemo se najveći dio vremena naše vježbovne e-nastave, stoga za početak pažljivo proučimo Priručnik za samopomoć kod anksioznih poremećaja koji vam šaljem u privitku i otkrijmo neke praktične vještine koje možemo koristiti u budućem radu.