Poštovane kolegice i kolege, studentice i studenti prve godine studija Radiolološke tehnologije!

Dobro došli na stranice kolegija Radiološka oprema.

Dio svojih nastavni obaveza predmeta Radiološka oprema studenti izvršavaju u virtualnom okruženju, na Moodle poslužitelju Zdravstvenog veleučilišta.

U želji da unaprijedimo kvalitetu i dostupnost sadržaja predmeta, učenje prilagođavamo individualnim potrebama studenata, učinimo studente kako postati aktivni sudionici u učenju, omogućujemo kontinuirano praćenje napretka studenta i samostalnu provjeru usvojenih sadržaja. Stoga je pokrenut e-kolegij Radiološka oprema.

Putem e-kolegija nositeljica predmeta studentima predstavlja izvedbeni plan predavanja i pristup prezentacijama na temu predavanja. Očekuje se od studenta da prouči nastavne sadržaje i pomoću objavljenih prezentacija usvoji ključne pojmove.

Po održanom predavanju biti će dostupan i tematski test čijim rješavanjem student potvrđuje usvojenost sadržaja pojedine tematske jedinice.

Kroz ovaj kolegij studenti će biti upoznati s principima rada, dijelovima, svrhom i osnovnim postavkama funkcije uređaja za radiografiju, multifunkcinalnih uređaja, uređaja za dijaskopiju, specijalnih rendgenskih uređaja, ultrazvučnog uređaja i uređaja za manetnu rezonanciju. Osim toga upoznati će karakteristike i principe rada i uptrebe uređaja za scintigrafiju, PET/CT-a i SPECT uređaja u nuklearnoj medicini.

Savladati će osnove principa rada i građe uređaja za radioterapiju i radiokirurgiju. Povezanost različitih modula, princip razmjene digitalnog slikovnog materijala i principe pohrane doznati će putem lekcija o PACS (Picture Archiving and Comunication System) i RIS (Radiology information System) sustavima te telemedicni.


Važno je da testove student rješava točno određenim redoslijedom. Ostvarivanjem zadanog broja bodova za pojedini test student dobiva odgovarajući kod kojim je moguće otvoriti sljedeći test. Ukoliko student nije ostvario zadovoljavajući broj bodova može ponovno pristupiti testu nakon 24 sata. Broj pristupa tematskom testu je neograničen.

Nastavne obveze studenta smatraju se izvršenim ukoliko je redovno pohađao nastavu u obliku predavanja i vježbi, položio kolokvij iz praktične nastave te uspješno riješio sve tematske testove.

Po izvršenim nastavnim obvezama studentu se otvara mogućnost prijave ispita u ISVU sustavu.

Obvezna literatura za kolegij Radiološka oprema je priručnik autorica Marija Frković i Klaudija Višković: Radiološka oprema, Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2013., a od dopunske literature preporučuje se : 

Best Practices in Digital Radiography. American Society of Radiologic Technologists, 2019.

Studenti koji ne ispune nastavne obveze u vrijeme imaju mogućnost ponovnog upisa kolegija u sljedećoj akademskoj godini.


Svima želim uspješno i brzo savladavanje sadržaja predmeta!