STERILIZACIJA: Povijest; vrste i postupci, primjena, praktično izvođenje; svakodnevna i povremena kontrola sterilizacije. DEZINFEKCIJA: Povijest; Cilj dezinfekcije je sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti. Uslijed neprovođenja dezinfekcije može doći do štetnih djelovanja mikroorganizama koja mogu uzrokovati kvarenje hrane i oboljenja kod ljudi (otrovanja hranom, bolničke infekcije i sl.); Metode dezinfekcijskih postupaka: Mehaničke, fizikalne i kemijske metode; Kemijski dezinficijensi (visoke, srednje i niske djelotvornosti) za dezinfekciju medicinske opreme, predmeta i radnih površina; Ispitivanje dezinficijensa u upotrebi; Kemijski dezinficijensi i antiseptici - Europske norme (EN) i Hrvatske norme (HRN EN). HIGIJENA RUKU: Pranje ruku; higijenska i kirurška dezinfekcija (pranje i utrljavanje) ruku; Operacijske sale - kirurško utrljavanje prema HRN EN 12791(2005): Kemijski dezinficijensi i antiseptici - Dezinficijensi za kiruršku dezinfekciju ruku - Metoda testiranja i zahtjevi (faza2 / korak2 ); antiseptička sredstva za dezinfekciju ruku i kože. Ubodni incident.