Poštovane kolegice i kolege,

dobro došli na e-kolegij Primjena računala u slikovnim tehnikama!

Kolegij se sastoji od predavanja koja se održavaju u zimskom semestru i vježbi u praktikumu koje su predviđene za ljetni semestar.

Teorijski dio podjeljen je u dvije veće cjeline; prva pokriva osnovne pojmove vezane uz elemente i svojstva digitalne slike te parametre kojima opisujemo kvalitetu takvih slika, s naglaskom na medicinsko okruženje. Tako smo se upoznali s pojmovima uzorkovanja i pikselske dubine, veličine, razlučivanja, formata slike i memorije koju zauzima u računalu, te razlike među slikama sive skale i onih u boji.  Digitalne slike mogu se prikazati u prostornoj i frekvencijskoj domeni, te su se studenti upoznali s pojmom Fourierove transformacije kojom se slika može prevesti iz jedne u drugu domenu prikaza. Parametri kvalitete digitalne slike, poput prostornog razlučivanja, kontrasta i šuma važni su za razumijevanje i ocjenjivanje kvalitete slike u praktičnom izvođenju postupaka kontrole kvalitete medicinskih slikovnih sistema koje se očekuje od budućih radioloških tehnologa. Operatori obrade digitalne slike, od jednostavnih točkastih, do složenijih poput filtriranja odnosno filtriranja u frekvencijskoj domeni također su dio prve tematske cjeline kolegija.

U drugom dijelu predstavljen je pregled digitalnih medicinskih modaliteta te podrobnije objašnjena načela nastanka slike u nuklearno medicinskim modalitetima poput planarne scintigrafije te emisijske tomografije uključujući jednosfotonsku SPECT i pozitronsku PET, emisijsku tomografiju. Od radioloških modaliteta posebni naglasak je na računalnoj tomografiji CT te općenito digitalnoj radiologiji preko različitih tehnika i uređaja. Obradili smo načela tomografske rekonstrukcije, jednostavnom i filtriranom projekcijom unazad te iterativnim rekonstrukcijskim algoritmima, objasnili načela nastanka slike u digitalnoj radiografiji CR uređajima i ravnim pločastim detektorima, te u digitalnoj dijaskopiji, odnosno DSA tehnici. Spomenuli smo i neke od novih i tek dolazećih digitalnih tehnika te objasnili koncept korelativnog oslikavanja i novih hibridnih uređaja koji kombiniraju različite slikovne modalitete.

Želim Vam uspješno savladavanje sadržaja!

Voditeljica kolegija:

dr. sc. Iva Mrčela, dipl. inž. fizike