Mikroorganizmi i hrana, izvori mikrobiološke kontaminacije hrane, mikrobno kvarenje hrane, čuvanje hrane, nove tehnologije čuvanja hrane, mikroorganizmi u industrijskim procesima, mikrobiologija mlijeka i mliječnih proizvoda, pasterizacija, sterilizacija, fermentirani mliječni proizvodi, otrovanja ljudi uzrokovana mikrobnom kontaminacijom hrane, salmoneloze, stafilokokno trovanje, bakterijski toksini, važnost sporogenih bakterija u kontaminaciji hrane, rijetki bakterijski uzročnici trovanja hranom, Listeria monocytogenes, enterohemoragična E.coli, mikrobiološka kontrola hrane, indikatori mikrobiološke kontrole, HACCP, paraziti u hrani, novi problemi u mikrobiologiji hrane ? BSE. Vježbe se odvijaju u laboratoriju, a svojim sadržajem prate tematske jedinice predavanja (izolacija i identifikacija raznih vrsta mikroorganizama u uzorcima svježeg mlijeka, pasteriziranog mlijeka, seriliziranog mlijeka, fermentiranim mliječnim proizvodima. određivanje Listeriae monocytogenes, E.coli, salmonele, stafilokoka i ostalih važnih sporogenih bakterija iz raznih medija hrane, izolacija bakterijskih toksina iz raznih medija hrane i kontrola hrane na prisutnost parazita i njihova identifikacija). Student samostalno izvodi svaku vježbu, o tome vodi pismeni zapis, a rezultat vježbe svojim potpisom potvrđuje voditelj vježbi.