Prevencija bolničkih infekcija s naglaskom na kiruršku djelatnost (ortopedija, neurokirurgija, maksilofacijalna kirurgija, urologija, traumatologija, plastična kirurgija, kardiokirurgija, abdominalna kirurgija, vaskularna kirurgija). Najčešće kirurške infekcije općenito, kao i specifičnosti za pojedine vrste kiururgije s naglaskom na prevenciju istih. Važnost aseptičnog rada u operacijskim salama (priprema operacijskog polja, pravilna dezinfekcija ruku osoblja, ciljana kontrola nežive okoline) kao i u mikrobiologiji. Ispravno higijensko pranje i utrljavanje ruku u JIlL-u, nova metoda kirurškog utrljavanja prema EN (HRN EN) normama u operacijskim salama.
Svojstva, vrste i primjena dezinfekcijskih sredstava i antiseptika na kirurškim odjelima i kliničko-laboratorijskoj praksi. Priprava dezinfekcijske otopine, ispitivanje vrijednosti dezinficijensa u upotrebi (Test in use) i prema EN (HRN EN normama). Sistem centralne sterilizacije jedne zdravstvene ustanove, detaljnije - princip autoklaviranja i plazma sterilizacije uz provođenje kontrole uspješnosti sterilizacije.