Uvod u kliničku kemiju : povijest i razvoj struke. Preanalitička faza. Analitički postupci u
kliničkoj kemiji. Biološki materijali. Analiza mokraće: kemijska, morfološka; standardna i
automatizirana. Uvod u enzime, enzimi. Izoenzimi. Enzimi i izoenzimi
pokazatelji jetrenih bolesti. Kreatin kinaza i izoenzimi CK u dijagnostici infarkta miokarda.
Razlike između enzimske aktivnosti i određivanja mase enzima. Enzimi i izoenzimi
karakteristični za bolest pankreasa. Neproteinski dušikovi spojevi. Kreatinin. Mokraćna
kiselina. Klirens kreatinina. Ugljikohidrati. Glukoza. Testovi opterećenja
u dijagnostici dijabetesa. Bilirubin. Hemoglobin. Željezo i biološki
važni anorganski spojevi. Proteini prijenosnici željeza. Elektroliti. Elementi u tragovima.
Lipidi: kolesterol, triacilgliceroli, masne kiseline. Lipoproteini : struktura i metode određivanja
HDL, LDL i VLDL liporpoproteina, apoproteini. Rizične i poželjne vrijednosti lipida i
lipoproteina. Uvod u proteine. Tehnike separacije proteina. Proteini u urinu. Algoritam
dijagnostike bubrežnih bolesti. Podjela laboratorija prema razinama zdravstvene zaštite,
pripadajuće pretrage. Nužna oprema, prateće službe. Organizacija službe prema specifičnostima koje se obrađuju. Principi prihvata uzoraka.
Optimizacija analitičke faze. Poslijeanalitička faza. Interpretativni nalazi. Odgovornost medicinskog osoblja u procesu izrade laboratorijskih
pretraga. Integracija laboratorija u različitim zdravstvenim sustavima. Konsolidacija i
centralizacija naspram point of care testiranja - prednosti i mane.
Vježbe : Priprema reagencija. Kvalitativna analiza urina. Određivanje kalcija, anorganskog
fosfora, magnezija, bakra, željeza, bilirubina, ukupnih proteina, ureje, mokraćne kiseline,
kreatinina, glukoze, ukupnih lipida, triglicerida, kolesterola, HDL i LDLkolesterola.
Elektroforetska separacija serumskih proteina i lipoproteina. Određivanje
aktivnosti alfa - amilaze, alkalne fosfataze, GGT, ALT/AST, ukupne aktivnosti kreatin kinaze. Test na okultno krvarenje.
- Trainer/in: Lana Feher Turković