Na kraju V. semestra obavlja se stručna praksa III u trajanju od 45 sati, na odjelima zdravstvene ekologije. Praksa obuhvaća odlazak na teren radi uzorkovanja uzoraka hrane i predmeta opće uporabe iz prometa, odlazak na teren radi uzorkovanja briseva radnih površina koje dolaze u kontakt sa hranom, ispunjavanje potrebnih obrazaca, upis uzoraka u laboratorijski dnevnik. savladavanje opisa uzorka, deklaracije i senzorska svojstva, pripremu uzoraka hrane za određivanje energetske vrijednosti obroka, pripremu uzoraka hrane za mikrobiološku analizu, pripremu briseva za mikrobiološku analizu; pripremu opreme i odlazak na teren radi sanacije zdenaca sa pitkom vodom, pripremu opreme i odlazak na teren radi provođenja postupka hiperkloriranja vodovodne mreže, utvrđivanje prisutnosti klora u vodovodnoj mreži na terenu, pripremu opreme i uzorkovanje uzoraka vode na pijezometrima; pripremu opreme i odlazak na teren radi uzorkovanja uzorka tla i otpada; popunjavanje potrebnih obrazaca prilikom uzorkovanja; upisivanje uzorka u knjigu protokola laboratorija; Odlazak na teren radi uzorkovanja pitke, otpadne, bazenske i jezerske vode, obavljanje terenskih analiza vode (pH, temperatura, fizikalna svojstva vode); upisivanje uzorka u knjigu protokola laboratorija Tijekom obavljanja stručne prakse izrađuju se stručni izvještaji koje ocjenjuje voditelj prakse.