Kao alternativa konvencionalnom uzgoju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pojavila se ekološka poljoprivreda i ekološki proizvodi. Njena misija je ublažiti posljedice po okoliš koje su nastajale tijekom dugogodišnjeg nekontroliranog korištenja prirodnih dobara, u stvaranju sve većeg profita. Razvijene Europske zemlje iz godine u godinu bilježe sve veći rast ekološke proizvodnje i potražnja za ekološkim proizvodima je sve veća. U Republici Hrvatskoj ekološka proizvodnja također raste, i iz godine u godinu je sve više površina pod ekološkom proizvodnjom. Jedna od najzanimljivijih metoda ekološke poljoprivredne proizvodnje je biološko-dinamična, koja također ima sve više svojih poklonika. Ekološka proizvodnja ima za cilj očuvati plodnost tla i biološku raznolikost, i postaje sve više svjetski trend u proizvodnji hrane. Ovim predmetom obuhvatiti će se teme vezane uz konvencionalnu, ekološku i biodinamičku proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te njihovo stavljanje na tržite. Također će se obrađivati teme vezane uz postupke kontrole i certifikacije proizvoda, koristeći međunarodne Norme i Standarde, a sve kako bi proizvod dobio status eko proizvoda.