Program obuhvaća pojmove vezane uz zdravstvenu ispravnost namirnica te analitičke metode za
izolaciju i identifikaciju pokazatelja zdravstvene ispravnosti hrane. Programom su obuhvaćene
sljedeće metode: metode izolacije i identifikacije toksičnih metala i polumetala, pesticida
polikloriranih bifenila (PCB), policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH), mikotoksina, histamina,
ostataka veterinarskih lijekova (antibiotici i sulfonamidi), ortofosforna kiselina, konzervansi,
sintetska bojila, metode utvrđivanja nutritivne vrijednosti hrane (kiselost, mliječna mast, isparni
ostatak) iz raznih medija. Predmetom su obuhvaćene i one vrste zagađivala hrane koji toksično
djeluju na zdravlje ljudi (mikotoksini, histamin, PCB, PAH), te procesi koji se odvijaju u ljudskom
organizmu prilikom konzumiranja takve hrane. Vježbe se odvijaju u laboratoriju, a svojim sadržajem
prate tematske jedinice predavanja (određivanje pesticida i PCB-a u svježem voću i povrću i
njihovim proizvodima, određivanje toksičnih metala, histamina, nitrita i nitratra u mesu i mesnim
proizvodima, te ribi i proizvodima od ribe. Određivanje antibiotika i sulfonamida u mlijeku i
mliječnim proizvodima, dječjoj hrani i mesu peradi. Određivanje konzervansa, ortofosforne kiseline i
sintetskih bojila u voćnim sokovim i osvježavajućim bezalkoholnim pićima. Određivanje
mikotoksina u žitaricama i njihovim proizvodima, mlijeku i mliječnim proizvodima te dječjoj hrani.
Određivanje PAH-ova u dimljenim mesnim proizvodima i raznim vrstama ulja. Određivanje
nutritivne vrijednosti hrane u gotovim obrocima hrane - iz dječjih vrtića). Student samostalno izvod
svaku vježbu, o tome vodi pismeni zapis, a rezultat vježbe svojim potpisom potvrđuje voditelj
vježbi.
- Nastavnik: Martina Bevardi
- Nastavnik: Danijel Brkić
- Nastavnik: Maja Budeč
- Nastavnik: Dario Lasić
- Nastavnik: Željka Pavlek
- Nastavnik: Ivana Prskalo
- Nastavnik: Sonja Serdar