Prehrambena tehnologija je primijenjena znanstvena disciplina koja se bavi kemijskim,
biokemijskim, fizičkim, fizikalno-kemijskim i biološkim svojstvima hrane. Korijeni prehrambene
tehnologije sežu u daleku prošlost; raznovrsni postupci konzerviranja i prerade i metode današnjih
vrlo sofisticiranih procesa bili su poznati od davnina, npr. sušenje plodova i žitarica, primjena niskih
temperatura, dimljenje, soljenje i sl., kao i oni koje danas nazivamo biotehnološkim postupcima
(različite fermentacije).
Studenti će kroz kolegij upoznati osnovna načela procesnog inženjerstva u preradi hrane
životinjskog i biljnog podrijetla, osnovne procese konzerviranja i prerade hrane, upoznati
tehnološku opremu u proizvodnji i preradi hrane i ambalažu za prehrambene proizvode te uvjete
čuvanja pojedinih namirnica. Detaljnije će se upoznati sa suvremenom tehnologijom proizvodnje i
prerade hrane najzastupljenije u prehrani poput: mesa i mesnih prerađevina, ribe, mlijeka i mlječnih
prerađevina naročito fermentiranih mliječnih proizvoda i sireva, voća, povrća i proizvoda od voća i
povrća, žitarica, brašna i njihovi proizvodi, ulja i masti, margarina i njima sličnih proizvoda,
alkoholnih i bezalkoholnih pića, konditorskih proizvoda i dr.