Prehrana i zdravlje, značenje pravilne prehrane za pojedine faze razvoja organizma, načela
pravilne prehrane, normativi. Predmet obrađuje sastav namirnica, kao što su bjelančevine, masti,
ugljikohidarti, vitamini i minerali, oligoelementi, metabolizam, potrebe i biokemijska funkcija
hranjivih i zaštitnih komponenata. Bolesti nepravilne prehrane. Načela planiranja društvene
prehrane (u jaslicama i vrtićima, školskim restoranima, domovima za djecu, đačkim i studentskim
domovima, domovima za stare osobe, javnim restoranima). Prehrana u bolnicama, rehabilitacijskim
ustanovama, rekreacijskim centrima, turističkim i športskim objektima. Zakonodavstvo. Sanitarna
kontrola objekata, zaposlenih osoba, namirnica i hrane, HACCP. Kroz vježbe, studenti određuju:
ocjenu prehrambenog statusa antropometrijskom metodom kroz određivanje visine, tjelesne mase,
ITM-a, konstitucije, stupnja uhranjenosti (UTM %); građu tijela u odnosu na udio masnog tkiva
(BF%), i raspodjelu masnog tkiva (WHR). Izrađuju se norme prehrane pomoću RDA tablica;
jelovnici za pojedine grupe bolesnika, izračunavanje bazalnog metabolizma. Upoznavanje s
HACCP sustavom i planom. Posjet Prehrambenoj industriji radi uvida u sanitacijski program.