Na kraju V. semestra obavlja se stručna praksa III u trajanju od 45 sati, na odjelima zdravstvene
ekologije. Praksa obuhvaća odlazak na teren radi uzorkovanja uzoraka hrane i predmeta opće
uporabe iz prometa, odlazak na teren radi uzorkovanja briseva radnih površina koje dolaze u
kontakt sa hranom, ispunjavanje potrebnih obrazaca, upis uzoraka u laboratorijski dnevnik.
savladavanje opisa uzorka, deklaracije i senzorska svojstva, pripremu uzoraka hrane za
određivanje energetske vrijednosti obroka, pripremu uzoraka hrane za mikrobiološku analizu,
pripremu briseva za mikrobiološku analizu; pripremu opreme i odlazak na teren radi sanacije
zdenaca sa pitkom vodom, pripremu opreme i odlazak na teren radi provođenja postupka
hiperkloriranja vodovodne mreže, utvrđivanje prisutnosti klora u vodovodnoj mreži na terenu,
pripremu opreme i uzorkovanje uzoraka vode na pijezometrima; pripremu opreme i odlazak na
teren radi uzorkovanja uzorka tla i otpada; popunjavanje potrebnih obrazaca prilikom uzorkovanja;
upisivanje uzorka u knjigu protokola laboratorija; Odlazak na teren radi uzorkovanja pitke, otpadne,
bazenske i jezerske vode, obavljanje terenskih analiza vode (pH, temperatura, fizikalna svojstva
vode); upisivanje uzorka u knjigu protokola laboratorija
Tijekom obavljanja stručne prakse izrađuju se stručni izvještaji koje ocjenjuje voditelj prakse.